Балканите влизат в турбулентен периодОтношенията Америка - Турция дават нова

...
 Балканите влизат в турбулентен периодОтношенията Америка - Турция дават нова
Коментари Харесай

Чуков: България е като плат, САЩ и Русия го дърпат

 
Балканите влизат в турбулентен интервал Отношенията Америка - Турция дават нова роля на страната ни Трудно си изяснявам обстоятелството, че военните гласоподаваха за Слави   С новите избори патриотите ще са в Народното събрание 45-ото Народно събрание е занимателно и прочувствено досадно, би трябвало незабавно да се интелектуализира Смущаващо е, че акции на спецслужбите оставят дипломацията на втори проект, споделя Боян Чуков в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
- Г-н Чуков, едновременно предходната седмица Съединени американски щати ни оповестиха за другар и стратегически сътрудник, а медиите в Москва оповестиха, че Русия ни включва в листата на неприятелските страни. Какво значи това за нас и по какъв начин ще се развият връзките на България с двете сили?- На българска територия се обрисува преден конфликт сред геополитическата тактика на Съединени американски щати и тази на Русия. За акваторията на Черно море обстановката е същата. Ако напрежението сред Москва и Вашингтон пораства, то връзките сред София и Москва ще се утежняват в геометрична градация. Това следва от обстоятелството, че България е член на НАТО и стратегически съдружник на Съединени американски щати. Но въпреки това българи и руснаци са от едно и също цивилизационно семейство и това усложнява неимоверно доста обстановката на българските ръководещи. За нашите национални ползи е най-добре да има другарски разговор сред Москва и Вашингтон и положителни двустранни връзки сред двете свръхсили. За страдание в обозримо бъдеще надали ще се подобрят американо-руските връзки. България наподобява на парче плат, което се дърпа от двете страни.
- Какъв знак даде американският президент Джо Байдън, признавайки арменския геноцид?
- Американският президент Джо Байдън изпрати извънредно остро обръщение на своя турски сътрудник Реджеп Ердоган като призна арменския геноцид. Вашингтон уведоми Анкара, че изискванията за създаване на турско-американските връзки са се трансформирали. Съединени американски щати приканиха Турция и нейният президент да се приспособяват към новите геополитически условия. По-ясно казано, американците дадоха да се разбере на турците, че Съединени американски щати не придават на Турция това значение, което имаше страната десетилетия наред в очите на жителите на Белия дом. Вашингтон и Анкара са в един и същи боен съюз, само че към този момент в изискванията на радикално друг подтекст. Джо Байдън има отлични връзки с арменската диаспора в Съединени американски щати. С антизападната си реторика, нападки против Израел и характерните връзки с Владимир Путин Реджеп Ердоган настрои против себе си и двете американски партии.
- Позицията на Байдън внезапно обтегна връзките Съединени американски щати - Русия. Как това трансформира геополитиката и какъв процес да чакаме?
- Според мен се следи внезапно нарастване на вербалната борба сред Русия и Съединени американски щати. Военните и от двете страни организират учения и дрънкат с оръжие. Но посланието на Владимир Путин към Федералното заседание преди няколко дни бе миролюбиво. Не става въпрос за ескалация, изолационизъм и алармизъм. Русия единствено съобщи, че в бъдеще независимо ще дефинира " алените линии ". Руснаците организираха за първи път от седем години огромно военно обучение наоколо до украинските граници. Владимир Путин даде ослепителен иносказателен сигнал със споменаването на Ръдиард Киплинг, който е освен публицист, само че и английски шпионин. По-скоро предизвестието бе към Лондон, а не към Вашингтон. А геополитиката си остава същата както и преди доста години. Днешната борба сред Съединени американски щати и Русия още един път удостоверява извода, че няма никакво значение дали в Кремъл има цар, общоприет секретар или президент. В геополитическата идея на " Хартланд " -а на Халфорд Макиндер не съществуват идеологически формулировки. Засега не виждам предпочитание и настройка от двете страни да стигнат до приложимост на атомно оръжие, което ще е съдбовно за тях и за целия свят. Но конфликтите сред проксита и баталиите, типични за " хибридните войни " войни ще зачестяват. Особено смущаваща е сегашната наклонност за принизяване и " смачкване " на дипломацията. В интернационалните връзки на първа линия излизат акции на специфичните служби, които разпалват " хибридните войни ". А дипломацията остава на втори проект и все по-често се афишира за личност нон грата. Дипломацията е традиция и обред, които отдалечават същинската война. Нейният лозунг е, че " най-лошият мир е по-добър от военната победа ". За страдание дипломатите имат все по-малко значение в днешния свят. 
- Напълно предстоящо, Азербайджан зае позицията на Турция. Оформят ли се нови съюзи и по какъв начин тези нови политически връзки ще се отразят на стопанската система?
- Илхам Алиев назова " историческа неточност " признаването на арменския геноцид от Джо Байдън. На процедура американците с този ход сплотиха тюркските страни от постсъветското пространство към Анкара. Реално това бе майсторски дипломатически " карамбол " от страна на американската дипломация. От друга страна, Вашингтон основава условия за увеличаване на американското въздействие в Армения, където се намири най-голямото американско посолство. Необходимо е да се знае, че в исторически проект президентите на Съединени американски щати три пъти са признавали устно арменския геноцид, без да подписват резолюции. Джо Байдън не прави изключение. Накратко, изказването на американския президент има преходен темперамент. Джо Байден явно влиза в " Голямата игра " в Задкавказието. Все отново формата на неговото изказване за арменския геноцид няма юридическа вероятност.Пред съветското посолство в Баку периодичен се провеждат митинги с лозунги " Иван, върви си вкъщи! ". Азербайджан все по-силно попада в силовото поле на пантюркизма. Проблемът на Реджеп Ердоган е, че руснаците разположиха след войната в Карабах три свои военни контингента, които блокират турските опити да се " пробие " транспортен кулоар през Задкавказието към Централна Азия. Русия изиска от Азербайджан да вземе ограничения за завръщането до 15 юни на 120 хиляди незаконно пребиваващи азербайджанци на територията на Руската федерация. Реджеп Ердоган има и още един доста сериозен проблем със страните към Каспийско море. Например, в Казахстан не го чакат " пантюркисти ", а на първо място казахски " пашиняновци " - гюленисти траншоеди на фондовете на Джордж Сорос. Въобще пейзажът е доста цветен и комплициран.  
- Как тази нова обстановка ще рефлектира върху България? Ако Турция към този момент отстъпва позицията на стратегически значим за Съединени американски щати и НАТО сътрудник ще има ли засилени упования към нас и в каква посока?
- Естествено, смяната на американската политика във връзка с Анкара ще окаже несъмнено въздействие и върху нашата страна. Американската геостратегия в Източна Европа и в Черно море ще би трябвало да търси и откри обезщетителна метаморфоза на южното крило на НАТО. Логично е България в този проект да поеме една част от военните отговорности, които е имала Турция. Но въпреки всичко да не забравяме, че Румъния е главната изнесена на изток американска база със съответната военна логистика в нашия район. 
- На другия полюс са връзките Русия - Украйна. Русия към този момент увеличи интензивността си в Черно море и мнозина международни анализатори заговориха за допустима война. Какъв е Вашият разбор?
- Напрежението в Донбас остава високо, само че никога не е толкоз трагично, колкото го показват медиите. Русия няма да изостави ДНР и ЛНР. Но да се приказва, че съветските войски ще освободят Украйна до Днепър е несериозно. Източна Украйна и през днешния ден е значително проруски настроена, което бе доказано на президентските и парламентарни избори в страната. Русия очерта ясно своите " червени линии " във връзка с Украйна и Черно море. Западът не е обединен в своята украинска политика. Няма ясно дефинирана единна тактика. Западът не предлага на Киев да влезе в Европейски Съюз или НАТО. Даже Еманюел Макрон по време на работен обяд със своя украински сътрудник Зеленски " изрази своята решителност изцяло да съблюдава Минските договорености и да откри устойчиво политическо решение на спора ". В Елисейския замък домакините обясниха на своя украински посетител, че НАТО е " внимателен въпрос " и той би трябвало да се преглежда " групово " в границите на Атлантическия алианс по време на срещата на високо ниво през юни.Кремъл следва методично своите цели в Украйна. Русия съобщи недвусмислено, че е подготвена да води война със Запада за Украина. Западът от своя страна даде да се разбере, че няма да води война за Украина с Русия при никакви условия. Разликата е явна. Така, че не чакам да има широкомащабна война в Украйна. Не са изключени въоръжени конфликти сред украинската войска и въоръжените сили на ДНР и ЛНР. Но единствено дотук.
- Турция обаче осъжда съветската военна окупация на Крим и поддържа кримските татари - мюсюлмани. Дори се ангажира да им построи 500 къщи. В каква посока ще се развият връзките Путин - Ердоган?
- През април украинският президент Зеленски посети Турция. На деветото съвещание на Стратегическия съвет на високо равнище сред Украйна и Турция бе подписана " Съвместна декларация ". По-точно нещо като " меморандум за планове ", който не задължава с нищо двете страни. Документът включва 20 точки, в които се вижда откровеното неравноправие сред двете страни. Декларирана бе поддръжката на " териториалната целокупност и суверенитет на Украйна в нейните интернационално приети граници ". Но от турска страна не се планува никаква военно-политическа поддръжка. Мирното урегулиране на спора в Донбас се планува единствено по пътя на " разговор въз основата на Минските договорености " по този начин както са подписани през февруари 2016 година Без да се включват " новите визии " на Киев по въпроса.Отношенията сред Путин и Ердоган са многопластови. Двамата периодичен си пускат по един " ирландски душ ", само че към този момент общите им ползи надвишават конфликтния капацитет сред тях. От известно време се следи динамизиране на връзките сред Анкара и Лондон, което вещае в по-дългосрочен проект утежняване на руско-турските двустранни връзки. 
- Прогнозирахте пред " Стандарт ", че в идващите години престои борбата за Балканите, където ползи имат и Русия, и Съединени американски щати, и Китай, и Англия, и Германия, и, несъмнено Турция. Започна ли тази борба с изборите в Албания, на които завоюваха социалистите на Еди Рама, само че без устойчиво болшинство?
- Балканите не престават да се намират в турбулентен интервал. Албанският фактор в нашия регион е най-пасионарен и динамичен.Премиерът Еди Рама на 27 април разгласи успеха на Социалистическата партия. Публично в Тирана всички политически партии са за влизане на страната в Европейски Съюз. Еди Рама е последовател на плана " Велика Албания ", в който с изключение на Албания са длъжни да влязат част от Северна Македония, Косово, част от Сърбия и други територии на прилежащи страни, където живеят албанци. През 2015 година Еди Рама съобщи, че появяването на " Велика Албания " на международната карта е неизбежно. Албания поддържа дейни връзки с Турция. На 21 април Реджеп Ердоган откри в Албания издигната с турски средства болница. Трябва да се има поради, че планът " Велика Албания " е синергичен с неоосманисткия план на Турция.На изборите в Албания гласоподава министър председателят на Косово. Албин Курти има двойно поданство. В същото време в сръбската община Буяновац към този момент няма нито един етнически сърбин. Общината Буяновац влезе в Съюза на албанските общини. Асоциацията е основана през 2016 година В нея влизат Прешево (Сърбия), Тетово (Северна Македония) и Улцин (Черна гора). Тези обстоятелства не се нуждаят от коментар. Албанците имат своя национална тактика, която следват методично и без отсрочване. Още повече, че тя съответствува с американската и турската на Балканския полуостров.- На парламентарните избори бяхте претендент за депутат от гражданската квота на Вътрешна македонска революционна организация. Как си обяснявате обстоятелството, че партията не съумя да прескочи 4-процентовата преграда, макар изпълнените обществени задължения към работещи и пенсионери и голямата поддръжка за армията?- Основната причина да не се преодолее 4% преграда бе неналичието на една постоянна патриотична коалиция, която би могла да получи 8-10 % от вота на гласоподавателите. Вярвам, че след новите избори, които предстоят, Вътрешна македонска революционна организация ще има свои депутати в Народното събрание. Трудно си изяснявам обстоятелството, че една забележителна част от военните гласоподаваха за партията на Слави Трифонов и една по-малка част от тях за политическата групировка на Мая Манолова. Мен персонално този факт ме смущава съществено.
- Отново отиваме на избори. Какви са рисковете за сигурността на България, в случай че в комплицираната геополитическа конюнктура нямаме устойчиво ръководство?
- Необходимо е в пленарна зала да се завърне изобретателният и съзидателният дух на парламентаризма. Сегашното Народно събрание е занимателно и прочувствено досадно. Пълно е със инцидентно попаднали хора, които профанизират сакралното място за българската народна власт. При турбулентна интернационална конюнктура се нуждаем от устойчиво и професионално ръководство на страната. В противоположен случай ще продължим да деградираме във всички вероятни посоки. Необходимо е незабавно интелектуализиране на българския парламент.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР